“Я не хочу бути нянькою: чому моя невістка не може зрозуміти?”

Коли я вийшла на пенсію минулого року, я з нетерпінням чекала на те, щоб нарешті мати час для себе. Після десятиліть важкої праці та виховання власних дітей, я відчувала, що заслужила право розслабитися і займатися своїми інтересами. Але моя невістка, Оксана, здається, має інші плани для мене.

З моменту, коли вона оголосила про свою вагітність, я чітко дала зрозуміти, що не буду доступна для няньчення. “Оксано,” сказала я, “я люблю тебе і Богдана, але я не хочу бути нянькою на повний робочий день. Я довго чекала на цю свободу.” Вона кивнула і посміхнулася, але я відчула, що вона насправді не зрозуміла.

З кожним місяцем живіт Оксани ріс, і разом з ним росли її очікування. Вона почала натякати на те, як було б добре для дитини проводити час з бабусею. “Це було б так добре для Єви мати тісні стосунки з тобою,” казала вона. Я ввічливо посміхалася і змінювала тему.

Коли народилася Єва, вона була прекрасною дитиною, і я була щаслива за Богдана та Оксану. Але мої почуття щодо няньчення не змінилися. Я відвідала їх у лікарні, принесла подарунки і навіть тримала Єву кілька хвилин. Але коли Оксана попросила мене доглянути за Євою кілька годин, щоб вона могла відпочити, я м’яко нагадала їй про нашу попередню розмову.

“Оксано, я вже казала тобі раніше, що я не готова бути нянькою,” сказала я. “Мені потрібен цей час для себе.”

Обличчя Оксани впало, і я побачила розчарування в її очах. “Але мамо,” сказала вона, “нам дійсно потрібна твоя допомога. Це лише на кілька годин.”

Я похитала головою. “Вибач, але я не можу.”

З тижнів минули місяці, і напруга між нами зростала. Богдан намагався бути посередником, але було ясно, що Оксана відчуває себе покинутою мною. Вона почала робити пасивно-агресивні коментарі про те, як пощастило деяким її подругам мати підтримуючих свекрух.

Одного дня Богдан подзвонив мені і попросив поговорити. “Мамо,” сказав він, “Оксана дійсно бореться. Вона відчуває, що ти не підтримуєш нас.”

Я зітхнула. “Богдане, я люблю вас обох, але я все своє життя піклувалася про інших. Тепер моя черга піклуватися про себе.”

Богдан мовчав кілька секунд. “Я розумію це, мамо, але чи не можеш ти зробити виняток? Хоча б іноді?”

Я відчула укол провини, але залишилася на своєму. “Вибач, Богдане. Я не можу.”

Останньою краплею стало те, що Оксана мала повернутися на роботу. Вона знову попросила мене доглянути за Євою протягом дня. Коли я відмовилася, вона розплакалася.

“Чому ти просто не можеш нам допомогти?” плакала вона. “Хіба тобі байдуже до своєї онуки?”

Її слова боляче вразили мене, але я залишилася твердою. “Оксано, справа не в тому, що мені байдуже. Справа в тому, що я вже багато віддала себе іншим. Мені потрібен цей час.”

Наші стосунки ніколи не були такими ж після того дня. Богдан і Оксана найняли няню, але між нами тепер є холодність, якої раніше не було. Сімейні зібрання стали незручними, і я бачу образу в очах Оксани.

Я часто задаюся питанням, чи зробила я правильний вибір. Але кожного разу, коли думаю про те, щоб поступитися, я нагадую собі про всі роки, які я пожертвувала для інших. Це мій час зараз, і я не готова його віддати.