“Я не можу залишити свого сина з його бабусею після того, що вона зробила”

Я ніколи не думала, що опинюся в такій ситуації, коли буду сумніватися, чи повинен мій син мати будь-який контакт зі своєю власною бабусею. Але ось я тут, борючись із ситуацією, яка залишила мене і розбитою серцем, і розлюченою. Мене звати Кароліна, і мій син, Іван, є світлом мого життя. На жаль, моя мати, Наталія, нещодавно показала сторону себе, яку я ніколи не знала.

Все почалося приблизно рік тому, коли Наталія почала проводити більше часу з Іваном. Спочатку я була в захваті. Я думала, що це чудово, що вона хоче бути залученою в життя свого онука. Вона водила його до парку, допомагала з домашніми завданнями і навіть доглядала за ним, коли я затримувалася на роботі. Це здавалося ідеальним розкладом.

Однак все пішло на спад, коли я почала помічати деяку незвичну поведінку Івана. Він став більш замкнутим і тривожним, особливо після часу, проведеного з бабусею. Коли я запитувала його про це, він просто знизував плечима і казав, що все гаразд. Але материнська інтуїція рідко помиляється.

Одного вечора, прибираючи кімнату Івана, я знайшла стопку конвертів, захованих під його ліжком. Всі вони були адресовані різним людям і містили рукописні записки від Івана з проханням про гроші для допомоги його бабусі. Моє серце занурилося, коли я читала їх. Було ясно, що Наталія використовувала Івана для випрошування грошей у друзів і родичів під фальшивими приводами.

Я негайно зіткнулася з Наталією. Вона навіть не намагалася заперечувати це. Натомість вона виправдовувала свої дії тим, що їй потрібні були гроші для погашення деяких боргів і що це було нешкідливо, оскільки Іван не розумів, що він робить. Я була в люті. Як вона могла використовувати свого власного онука таким чином?

Я вирішила припинити будь-який контакт між Іваном і Наталією, поки не зрозумію, що робити далі. Але шкода вже була завдана. Іван був збентежений і поранений, не розуміючи, чому він більше не може бачити свою бабусю. Я намагалася пояснити йому це найпростішими словами, але як пояснити семирічному хлопчику, що хтось, кого він любить, зрадив його довіру?

З часом я помітила, що поведінка Івана продовжувала погіршуватися. Він став ще більш замкнутим і почав мати нічні кошмари. Я відвела його до терапевта, який підтвердив, що він переживає сильну тривогу і проблеми з довірою внаслідок того, що сталося.

Я звернулася до інших членів родини за підтримкою, але їхні реакції були змішаними. Деякі співчували і розуміли, чому я повинна була вжити таких радикальних заходів. Інші звинувачували мене в перебільшенні і казали, що Наталія просто переживає важкі часи.

Але я знала в своєму серці, що прийняла правильне рішення. Жодні фінансові труднощі не можуть виправдати використання дитини таким чином. Довіра між Іваном і його бабусею була зруйнована, і я не була впевнена, чи можна її коли-небудь відновити.

Минуло кілька місяців, і хоча Іван повільно почав одужувати, стосунки між ним і Наталією залишалися напруженими. Вона кілька разів намагалася зв’язатися з нами, але я не могла змусити себе дозволити їй повернутися в наше життя. Ризик був занадто великим.

Зрештою, мені довелося змиритися з тим фактом, що деякі стосунки неможливо відновити. Мій пріоритет завжди був і буде благополуччя Івана. Це болісний урок для навчання, але іноді люди, яких ми любимо найбільше, є тими, хто завдає нам найбільшої болі.