“Свекруха Постійно Дзвонить Нам по Допомогу Кожні Вихідні: У 35 Років Я Заслуговую Жити Своїм Життям”

Протягом останнього десятиліття я одружена з Віктором, і протягом цих років я докладала всіх зусиль, щоб побудувати хороші стосунки з його матір’ю, Ганною. Це не завжди було легко, але я завжди вірила, що сім’я важлива. Однак відтоді як ми переїхали з тихого передмістя до галасливого міста, все стало гірше.

Ганна завжди була дещо залежною від нас, але це стало більш вираженим після нашого переїзду. Кожного п’ятничного вечора, без винятку, вона дзвонить нам. “Вікторе, Катерино,” каже вона своїм солодким, але наполегливим голосом, “мені потрібно, щоб ви приїхали цими вихідними. Є багато справ по дому.”

Відмовити їй здається неможливим. Це виглядає грубо і невдячно, особливо враховуючи те, скільки вона зробила для Віктора в дитинстві. Тому кожні вихідні ми збираємося і їдемо назад до передмістя. Ми проводимо наші суботи, прибираючи її будинок від верху до низу, готуючи їжу на тиждень, перучи білизну і виконуючи будь-які інші домашні справи, в яких вона потребує допомоги.

Проблема в тому, що ця рутина почала виснажувати мене. Мені зараз 35 років, і я відчуваю, що маю право жити своїм життям. Я працюю на вимогливій роботі протягом тижня, і вихідні повинні бути моїм часом для відпочинку та відновлення сил. Замість цього вони стали продовженням мого робочого тижня.

Я намагалася поговорити про це з Віктором. “Вікторе,” сказала я одного вечора після чергових виснажливих вихідних у його матері вдома, “нам потрібно встановити деякі межі з твоєю мамою. Ми не можемо продовжувати це кожні вихідні.”

Він подивився на мене з сумішшю провини і безпорадності. “Я знаю, Катерино,” сказав він тихо. “Але вона моя мама. Вона потребує нас.”

Я розуміла його точку зору, але це не полегшувало мені ситуацію. Я почала відчувати образу на Ганну. Чому вона не могла зрозуміти, що нам потрібен наш власний час? Чому вона повинна бути такою вимогливою?

Один особливо стресовий тиждень на роботі довів мене до межі. До п’ятничного вечора я була виснажена і боялася неминучого дзвінка від Ганни. Коли телефон задзвонив, я відчула вузол у шлунку.

“Катерино,” сказала вона, як тільки я підняла трубку, “мені потрібно, щоб ви з Віктором приїхали завтра. Потрібно прополоти сад і багато білизни для прання.”

Я глибоко вдихнула і намагалася тримати голос рівним. “Ганно,” сказала я, “ми не можемо приїхати цими вихідними. Нам потрібен час для себе.”

На іншому кінці лінії була довга пауза. Коли вона нарешті заговорила, її голос був холодним. “Розумію,” сказала вона. “Ну якщо ви не можете допомогти своїй родині, то можливо вам взагалі не варто приїжджати.”

Я поклала трубку з почуттям полегшення і провини одночасно. Я знала, що зробила правильний крок для свого благополуччя, але це не полегшувало ситуацію.

Наступні тижні були напруженими. Ганна перестала дзвонити нам взагалі. Віктор намагався налагодити стосунки між нами, але було ясно, що його мати відчувала себе зрадженою.

Наші вихідні нарешті стали вільними, але вони були наповнені незручною тишею. Напруження в наших стосунках було відчутним. Ми з Віктором частіше сварилися, і я бачила біль у його очах кожного разу, коли ми говорили про його матір.

Зрештою встановлення меж обійшлося нам дорогою ціною. Наші стосунки з Ганною ніколи більше не були такими ж. Вона залишалася віддаленою і холодною, а Віктор боровся з почуттями провини і відповідальності.

У 35 років я нарешті стала на захист свого життя, але це залишило розрив у нашій родині, який ніколи повністю не загоївся.